Adalékok a történeti városközpontok témájához Eger példáján - Körmendy, Imre (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2015)
Eger az első magyar város, ahol a városmegújítás nemcsak egyes épületeket érintett a ’60-as évek második felétől, hanem egész tömböket is: közös belső zöldfelületeket alakítottak ki, közösségi létesítményeket hoztak létre, új közterekkel gazdagították a Belvárost. Élen járt a város abban is, hogy a ’80-as évek elején olyan gyalogosövezetet alakított ki a központban, ami nem egy-egy utcát vagy teret tett gyalogoselsőbbségűvé, hanem utcák és terek egész hálózatát.Az elmúlt években sorra került a korábbi elképzelések felülvizsgálata, s jelenleg zajlik a történelmi központ „funkcióbővítő fejlesztése”, rekonstrukciója. 2012 őszétől 25 fejlesztési elemből álló akció zajlik a megyeszékhelyen. A piac mellett parkolóház épült, megújult a Dobó tér és számos más közterület, a patak medrében kerékpárút készült. Középületek újultak meg: van, amelyiknek a homlokzata, van, aminek részleges felújítása történt meg.
Keywords: Örökség megőrzés; Város megújítás; Történeti örökség