A kálváriák szerepe a tájkarakter meghatározásában - Csemez, Attila (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2015)
A táj valamely összetartozást, egységet, komplexitást, az ökoszisztémák együttesét, az ember-természet kapcsolatot, az emberi tevékenységek tükröződését és a hagyományokat megőrző kontinuumot egyaránt jelenti. A tájban végbemenő folyamatok eleve egyediek, karakteresek. A tájkarakter meghatározásában az egyedi tájértékek és ezen belül a kálváriák különösen jelentősek.
Keywords: kálvária; tájkarakter