Alkalmazkodó Város: Az Europan 12 Ciklus Tematikája (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2013)
Az európai város radikális átalakuláson megy keresztül: az ökológiai lábnyomát rövid időn belül csökkentenie kell, hogy ezzel is hozzájáruljon a globális energiaválság megoldásához, az üvegházhatás mérsékléséhez és a még rendelkezésre álló nem megújuló energiaforrások megőrzéséhez. Ez az átalakulás hatással lesz a város formájára (morfológiájára), az energiafogyasztására (metabolizmusára) és nagyban függ attól is, hogy milyen életvitelhez biztosít lehetőségeket. Ahhoz azonban, hogy ezeket a célokat elérhessük, a feladatainkat haladéktalanul tudatosítanunk kell. Az Europan 12 pályázati ciklus ezért azt vizsgálja, hogy hogyan hatnak az időbeli változások a városok alkalmazkodóképességére.
Keywords: Europan 12; ökológiai lábnyom; Városi tér