Történeti Kertek Ostrovban - Fortikova, Zora (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2008)
A Cseh Köztársaság történeti kertjei közül talán egy sem ment át olyan drasztikus változásokon mint az ostrovi kastélykert. A német határhoz közel fekvő kert a manierizmus, a barokk és a XIX. század nyomait egyaránt magán viseli. Történeti forrásokból a kert mindenkori állapota nagyon jól nyomon követhető. Sajnos a kert hajdani ragyogása a múlté. A Táj és Kertépítészeti Tanszék (Lednice) által végzett kutatások célja a kert háromdimenziós modelljének létrehozása volt, amely a manierizmus korában mutatja be a kastélykertet. A Bystrice folyó és a kastély jelentették a kompozíció fő elemeit. A kert három fő részre osztható: az első a park és a folyó között terült el, másik a folyón túl helyezkedett el. A»kert leglátványosabb része a teraszokkal és szökőkutakkal változatossá tett úgynevezett „Fehér Udvar". A háromdimenziós modell a történeti források nyomán mutatja be a kertet hajdani ragyogásában. A kidolgozott módszer hasznosítható műemlék-rekonstrukciók során és segítséget nyújthat a cseh történeti kertek jobb megismeréséhez.
Keywords: Csehország; történelmi kert