"Kozmikus kertek": A napórák térformáló szerepe a kertművészetben - Demjén, István; Eplényi, Anna (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2007)
A napórák olyan kerti és szabadtéri objektumok, amelyek erejüket közvetlenül a napfényből nyerik, így belső terekben alkalmazva lényegüket vesztik. Egyszerű szerkezetükben a napjárást fordítják le az emberi időszámítás nyelvére. Míg kezdetben időhatározó szerepük volt kulcsfontosságú, a mechanikus órák megjelenésével jelentésük átalakult, és a kertkompozíciók egyik szellemi fókuszpontjává váltak, amelyben kozmikus és földi találkozik. A napórák, mint kerti fókuszpontok nemcsak az ég tükreivé, hanem idővel az emberi gondolatok és az elmélkedés helyszíneivé is váltak. Cikkünk írásának célja, hogy a napórák kerttörténetben és szabadtérformálásban betöltött szerepét áttekintsük. A magyarországi kerti napórákról rendelkezésre álló jelen kutatások még csak felületesek, így azok bemutatására egy későbbi alkalommal kerül majd sor.
Keywords: Napóra; Napóra-parter; Multifuncionális napórák