A budapesti „Négyes Metró”, a településfejlesztés és a városi szabadterek - Balogh, Péter István; Erő, Zoltán (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2007)
Bár még mindig sok a kérdőjel, de egyre biztosabbnak látszik, hogy néhány éven belül elkészül Budapest negyedik metróvonala Dél-Buda és Zugló (pontosabban és talán egyelőre: a Kelenföldi és a Keleti pályaudvarok) között. A korábban megszokottól eltérő módon a beruházással kapcsolatban különböző civil szervezetek egyre hangosabb kifogásokat fogalmaznak meg. Az ő szavaikkal élve: „a beruházás volumene miatt alkalmas arra, hogy a közép-európai városrégiók éles versenyében Budapestet az élre emelje vagy a sereghajtók közé küldje”. Valóban hatalmas beruházás, bár önmagában a nagyságrendje talán nem elég az említett hatások kiváltására, de területfejlesztési, városépítészeti - és ezen belül a városi szabadterekre gyakorolt - hatásai együtt már igen. Jelen tanulmány ezeknek a folyamatoknak az elemzésére vállalkozik.
Keywords: Budapest; Négyes Metró; településfejlesztés; városi szabadtér; tömegközlekedés