A biológiai aktivitás változása Budapesten és a Budapesti Agglomerációban 1990 - 2005 között - Gábor, Péter; Jombach, Sándor; Ongjerth, Richárd (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2007)
Kutatásunk második ütemének célja Budapest és térségének 1990 és 2005 közötti időszakban bekövetkezett biológiai aktivitásváltozásának vizsgálata volt, az űrfelvételek vörös és közeli infravörös hullámhossztartományból származó adatainak térinformatikai elemzése adta lehetőségek alkalmazásával. A kutatás Budapest Zöldfelületi Rendszerének Fejlesztési Koncepciója és Programja (Pro Verde Budapest) megalapozó tanulmányaként készült el. A fejlesztési koncepciót készítő munkacsoport úgy értékelte, hogy szükség van a megfogalmazott javaslatok indoklásához egy olyan átfogó zöldfelületi elemezésre, mely az utóbbi 15 év zöldfelületi folyamatait és tendenciáit objektív, térinformatikai módszerrel mutatja be.
Keywords: biológiai aktivitás; Budapest; távérzékelés; zöldfelületi borítottság; űrfelvétel; NDVI; agglomeráció