Túl az óperencián - közel s távol: Nemzetközi participációs példák a tájvédelemben - Dömötör, Tamás (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2006)
A területi tervezés a hatalom egyik megnyilvánulási formája. Megmutatja, ki rendelkezik bizonyos hatalmi jogokkal és eszközökkel. A nyugati demokráciák a túlzott hatalomkoncentrációt gátló, és ezáltal a fenntarthatóságot növelő intézkedésként írják elő az érintett közösségek részvételét a döntéshozatalban. A részvétel megjelenése az állami és uniós jogrendszerben több évtizedes integrációs folyamat eredménye. Az emberi jogok törvényi biztosítása folyamatosan fonódott össze a környezeti jogok előtérbe kerülésével. E fejlődés eredménye, hogy mára a fejlett demokráciákban az egészséges környezethez való jog, és a környezetkárosítás felelősségének szabályozása több alapjogszabályban is megjelenik. Bár Arnstein' már 1969-ben a participatív tervezés számos szintjét határozta meg, a részvétel máig elsősorban
Keywords: önkéntesség; participáció