Zöld mezős beruházás kontra biológiai aktivitás érték. Egy törvénymódosítási javaslat anatómiája - Jámbor, Imre; Szilágyi, Kinga (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2006)
Zöld mezős beruházás. A jelzős szerkezet pejoratív fogalommá vált a településfejlesztés hazai nevezéktárában. A még be nem épített területeket, a „zöld mezőt” - többnyire egykor művelt mezőgazdasági területeket, rét, legelő- vagy erdőterületeket, nádasokat és zöldterületeket - igénybe vevő, a környezeti értékeket pusztító tőkebefektetés eljárásmódját jelenti, amikor a város belső, szanálásra érett területeinek a rekonstrukciója helyett az ipari, kereskedelmi, raktározási vagy lakóterületi fejlesztés új, még érintetlen területeken történik. Kettős kárt okoz, mert meglévő zöldfelületet pusztít el, és mert érintetlenül hagyja a leromlott,  barna mezős területeket és a lerongyolódott, fizikailag, társadalmilag lepusztult lakóterületeket. Számos eset példázza, hogy a tőkebefektetés szempontjából látszólag költséghatékony zöld mezős beruházás valójában a település egésze szempontjából rendkívül drága, értékvesztő eljárás, aminek korlátot kell szabni.
Keywords: zöldmezős beruházás; törvény