"Szép és kies kertek": A kora reneszánsz kertek Itáliában és Magyarországon - Herczeg, Ágnes (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2009)
A 2008-as Reneszánsz Év alkalmat teremtett arra, hogy a reneszánsz kor művészeti örökségét a magyarországi reneszánsz kultúra összefüggéseiben szemlélhessük. A kertművészet és a tájalakítás szempontjából jelentős változásokat hozó korszak szaktörténetéta társadalmi és kultúrtörténeti összefüggések tükrében mutatja be az emlékévben megjelenő könyv, amelynek előszavából idézünk.
Keywords: Szép és kies kertek; renszánsz kert; Magyarország; Itália