Budapest szíve: reprezentatív kaputérség: Károly körút, Astoria csomópont, Deák Ferenc tér, Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila utca, és kapcsolódó közterületek megújítása - Fekete, Albert; Koszorú, Lajos; Zöldi, Péter (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2009)
A Belváros városszerkezeti beágyazódásának, funkcionális és közlekedési rendszerének komplex megújítása, mint célkitűzés, Budapest Középtávú Városfejlesztési Programjában, a Podmaniczky Programban került jóváhagyásra. Ennek alapján írta ki a Főváros Főpolgármesteri Hivatala, a Budapesti Építész Kamarával Együttműködve a Budapest Szíve városépítészeti ötletpályázatot,amelynek eredményeként kirajzolódtak a fejlesztések fő irányai. Az ötletpályázat alapján dolgozta ki a Főépítészi Iroda a Budapest Szíve Akcióprogramot. Ez utóbbit 2007 februárjában mind Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlése, mind Belváros-LipótvárosÖnkormányzata Képviselőtestülete határozattal jóváhagyta. A kiemelt projektként benyújtandó akcióterületi fejlesztések előzetes akcióterületi terveit Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala 2008 márciusában véglegesítette, az előirányzott fejlesztések pedig kormányrendelet által- kiemelt projekt státuszt nyertek. A Budapest Szíve Program keretében három akcióterületen  oncentrálódnak azok a fejlesztések, amelyeket a főváros Uniós támogatásból szándékozik megvalósítani:1. „Hídfőterek és új pesti korzó" akcióterület;2. „Reprezentatív kaputérség” akcióterület;3. „Belváros új főutcája” akcióterület.A „Reprezentatív kaputérség” akcióterületi fejlesztés az Astoria csomópont, a Károly körút, a Harmincad utca, a Bajcsy-Zsilinszky út Károly körút és Andrássy út közötti szakasza, továbbá a József Attila utca komplex városépítészeti, funkcionális és forgalomtechnikaimegújítását foglalja magában.
Keywords: Budapest; szabadtértervezés; kaputérség