Az ökológiai hálózat használati és kiterjedési kérdései Magyarországon - Kutnyánszky, Virág; Szilvácsku, Miklós Zsolt (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2023)
2022 nyarán Magyarországon szélsőséges aszályt tapasztalhattunk, amely különösen az Alföldet sújtotta. Sok helyi gazdálkodó változást szorgalmazott, ám a változáshoz mindannyiukra egységesen szükség van, és a jelenlegi földhasználati módok újragondolására elengedhetetlen. A kutatásunkban az ökológiai hálózat eredeti keleti európai koncepcióját használjuk a kulcsterületek feltárására, biodiverzitás, konnektivitás és vízgazdálkodás szempontjából, meghatározva azokat a területeket, ahol a tájhasználat-váltások bekövetkezhetnek. Megvizsgáltuk a területet regionális léptékben konnektivitás-analízissel, és helyi léptékben, a területhasználatot és élőhelyeket figyelembe véve, valamint a víz természetes körforgását a tájban is beépítettük a módszertanba. Megállapítottuk, hogy a regionális léptékű modell eredményei enyhén más képet mutattak a helyi eredményekhez képest a mintaterületen, ez pedig nagyban kötődik a terület nem megfelelő műveléséhez a potenciális ártéri területeken.
Keywords: ökológiai hálózat; fennatrtható tájhasználat; biodiverzitás; természetvédelem