A városi alrendszerek összekapcsolásának és koordinációjának feltárása Luohe város rezilienciavizsgálatának példáján - Wang, Xinyu; Shi, Zhen; Kollányi, László; Yang, Yang; Liu, Manshu; Zhang, Xiaoyan (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2023)
Az urbanizáció fokozódásával Kínában is nőnek a városi területek területhasználati problémái.  A probléma megoldása a mennyiségről a minőségre történő várostervezési módszerek adaptálása. A rendszerszemlélet , a koordináció és az integráció tervezésben elősegíti, hogy a városi területek ellenállóbbá váljanak a kockázatokkal szemben. Jelen tanulmány Luohe város (Kína) 2022-es adatait használja példaként a rendszerek közötti összekapcsolódás koordinációs fokának (CCD) számításához, az ellenálló képesség kiépítését akadályozó tényezők megtalálásához, és az azt akadályozó tényezők térbeli heterogenitásának további feltárásához. A módszer három modellezés eredményeit használ (“szintetikus értékelési modell”, a “csatolási értékelési modell”, “akadálydiagnosztikai modell”) az egyes alrendszerek értékelésére és elemzésére. Az eredmények a következők: A szintetikus értékelés szerint az átlagos városfejlesztési érték 0,48, a magas értékű régiók a délkeleti beépített övezetben csoportosulnak. A városcsatlakozási koordináció átlagos értéke 0,66, a koordinációs szint 7 (mérsékelt koordináció). A városi fejlettségi fok pozitívan korrelál a CCD-vel. Globálisan a gazdaság a legfőbb akadályozó tényező a rugalmas növekedés szempontjából, de az ökoszisztémák, természeti területek korlátozásai nagyobbak és szélesebb körű hatással bírnak. Ez a tanulmány hozzájárul a városi, nagyváros területek belső hierarchikus rendszerének megértéséhez, és hozzájárulhat a területek  az harmomikus fejlesztéséhez,  a városi ellenálló képesség, reziliencia növeléséhez.
Keywords: Városi ellenálló képesség; Társadalom-gazdaság-ökológia; Kapcsolási koordinációs fok; ECO modell; Rendszerelmélet