A spontán formagenezis elemzése a bokodi horgásztó építészetének kapcsán - Kecskés , Tibor (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2013)
A spontán építészet gondolatköre az 1970-es években vált a szakmai közbeszéd részévé és filozófiai hátterével szorosan kapcsolódott a kor posztmodern áramlataihoz. A teória nemzetközi színterének meghatározó alakjaiként számon tartott Bemard Rudofsky és Christopher Alexander emblematikus műveikben lándzsát törnek a laikus építészeti tevékenység legitimitása mellett, hangsúlyozva, hogy az építészet alapvetően strukturális képlet, és mint ilyennek, lényege ellen való az alanyi formaalkotás hiú önkénye. Rudofsky bemutatja az építészettörténet névtelen ágát, elemezve azokat a lenyűgöző építészeti produktumokat, melyek építészek közreműködése nélkül jöttek létre, Alexander pedig odáig megy, hogy tagadja az építészet művészi jellegét és a pár excellence építészeti formálást számtalan téralkotási feladat kapcsán feleslegesnek, sőt egyenesen károsnak nevezi.