A bábolnai történeti táj - Fekete, Csaba (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2008)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke 2004-ben kapta a megbízást a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok kulturális örökségének feltárására, valamint a hatályos kulturális örökségvédelmi törvény erejével védett, egyedi ingatlanokon túlmutató, korszerűbb és hatékonyabb védelmi konstrukció javaslatának kidolgozására. Jelen tanulmány első része a Bábolna történeti ménesbirtok egyedi tájértékeire is kiterjedő tudományos kutatás legfontosabb eredményeit foglalja össze a tájhasználat történetének vázlatával, a hely kulturális jelentőségének és örökségi értékeinek megfogalmazásával.