A római kori úthálózat nyomai a Balaton-felvidéki történeti tájban - Anett, Firnigl (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2007)
A környezetrégészet napjaink dinamikusan fejlődő interdiszciplináris tudományterülete, amelynek kutatásai a régészeti, történeti, térképi és terepi adatok összevetésén alapszanak. Az épületek, az utak, azaz az ún. fedett műemlékek kapcsolatainak feltárása a mai terepi adottságok segítségével lehetséges, amelyekből következtetések vonhatóak le a feltételezett ókori környezetre, a római kori történeti tájra vonatkozóan. Ennek fontos részterülete az úthálózat vizsgálata, hiszen az utak által biztosított nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok már a rómaiak aktív birodalomépítő tevékenysége folytán létrejöttek.