Az OTÉK 2008. évi módosítása: Településrendezési rész - Körmendy, Imre (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2009)
A kormányrendelet legutóbbi, 2002-es módosítása során a településrendezési rész élvezett elsőbbséget, ezért a mostani módosításkor, tartozásunkat leróva, előre engedtük az építészeti részt. A gyakorlati alkalmazásban ez a szempont közömbös, csak jogtechnikai megfontolások vezetnek arra, hogy egy-egy módosításkor nem tud a jogalkotó minden szükséges lépést megtenni: korlátozott ugyanis a „módosítás” fogalma, bizonyos arányú cikkelynél többet nem érinthet, mert akkor új, komplett jogszabályt kell kiadni. Ettől két okból is tartózkodunk. Egyrészt a hatályos jogszabály értékes részei el- veszhetnek a jogalkotás útvesztőiben, másrészt több munkával jár. A „trükk" a hatályba léptetés és záró rendelkezések alkalmazása, ahol egy-egy bekezdésben el lehet intézni akár több tucat előírást érintő szócserét, pontosítást, értelmezést, váltást. Ezek a legveszedelmesebb részei a jogszabályoknak, mert e bennük jelzett helyeket egyesével végig kell nézni, s behelyettesítve a változást, ellenőrizni, hogy jó-e a rendelkezés. Eddigre szokott elfogyni az erő, itt szoktak lenni a „bombák”, mint a legutóbb egy FVM-es rendeletben, aminek farvizén módosították az OTÉK-nek a település- rendezési eszközök véleményezésében érdekelt államigazgatási szerveket felsoroló mellékletét, s az állami/területi főépítészeket törölték. Bevezetésként még annyit szeretnék mondani, hogy nem fogok végigmenni minden egyes módosításon, csupán a lényegesebb változásokra térek ki, s legfőképpen azok indoklására. Gondolom ez éppen elég kimerítő lesz mind az Önök, mind az én részemre.