A vegyes gazdálkodási gyakorlat szerepe az éghajlatváltozás mérséklésében Etiópiában (Sofi district, Harari regional state)

Szerzők

  • Hanaa Tharwat Mohamed Ibrahim Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences
  • Modiba Maimela Maxwell Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences
  • Igor Dekemati Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Crop Production Sciences
  • Simon Barbara Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences
  • Muktar Mohammed Haramaya University, College of Agriculture and Environmental Sciences, Ethiopia
  • Lisanwork Negatu Haramaya University, College of Agriculture and Environmental Sciences, Ethiopia

DOI:

https://doi.org/10.33038/jcegi.3564

Kulcsszavak:

vegyes gazdálkodási gyakorlat, Etiópia, ökológiai gazdálkodás, kistermelők

Absztrakt

Az éghajlatváltozás negatív hatásai intenzíven sújtják az afrikai mezőgazdasági ágazatot. Az olyan országok számára, mint Etiópia, amelyek megélhetése elsősorban a csapadékra támaszkodó önellátó mezőgazdaságon alapul, nagyon fontos, hogy alkalmazkodjanak a változó helyzethez. Ezért az éghajlatváltozás negatív hatásainak mérsékléséhez elengedhetetlen a kontextus-specifikus alkalmazkodási stratégiák kidolgozása. A tanulmány célja az volt, hogy azonosítsa azokat a mezőgazdasági gyakorlatokat, amelyek maximalizálják a termelést és kímélik a természeti erőforrásokat.

A vizsgálati körzet, a falvak és a reprezentatív válaszadók kiválasztása során háromlépcsős mintavételi eljárást követtek. Ennek megfelelően egy közigazgatási egységet (kebele) és 60 háztartásfőt választottunk ki célzott mintavétellel, illetve szisztematikus véletlenszerű mintavétellel. A talajadatokon és a másodlagos adatokon kívül szerkezetinterjú ütemtervet dolgoztunk ki, előzetesen teszteltük és felhasználtuk a kvantitatív adatok gyűjtésére. A talajelemzés eredménye azt mutatta, hogy az ökológiai mezőgazdaság hozzájárul a talaj kémiai tulajdonságainak javításához, vagyis a vegyes gazdálkodási gyakorlat a talaj pH-értéke, nitrogénje, szervesanyag-tartalma, szerves szén- és elérhető foszfortartalma szignifikánsan eltér a monokultúrás gazdálkodási rendszertől.

A leíró eredmény azt mutatja, hogy a minta válaszadójának valamennyi gazdálkodója (100%) részt vett talaj-előkészítésben és 98,3%-uk trágyakijuttatásban, valamint a minta válaszadóinak 98,3%-a vett részt gyomirtásban. A mintában szereplő válaszadók 98,3%-a vett részt betakarítási tevékenységben; 93,3%-uk a műtrágya kijuttatási tevékenységben; 68,3%-uk pedig öntözési tevékenységben, valamint 13,3%-uk vetőmagkezelési aktivitásban vett részt. Ökológiai mezőgazdasági gyakorlatok elfogadása, amelyek révén a pénzügyi intézményeknek és más mezőgazdasági finanszírozóknak hitelt vagy támogatást kell nyújtaniuk a mezőgazdasági tevékenységekhez olyan gazdálkodási gyakorlatokkal és technológiákkal, amelyek elősegítik az ökológiai gazdálkodást. Ez a tanulmány kimutatta, hogy az ökológiai mezőgazdaság hozzájárulhat a talaj jobb egészségi állapotához és ezáltal a jobb terméshozamhoz, ezáltal erősítheti a kistermelők alkalmazkodási erőfeszítéseit. Ezért javasoljuk, hogy a Sofi kerületben (Sofi District) élő kistermelők alkalmazzanak ökológiai mezőgazdasági gazdálkodási gyakorlatokat a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz.

Szerző életrajzok

  • Hanaa Tharwat Mohamed Ibrahim, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences

    Hanaa Tharwat Mohamed Ibrahim
    PhD student
    Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences, Department of Soil Science,
    H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. Hungary

  • Modiba Maimela Maxwell, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences

    Modiba Maimela Maxwell
    PhD student
    Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences, Department of Soil Science, H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. Hungary

  • Igor Dekemati, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Crop Production Sciences

    Igor Dekemati, PhD
    Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Crop Production Sciences,
    H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. Hungary

  • Simon Barbara, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences

    Barbara Simon, PhD
    corresponding author
    associate professor
    Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences, Department of Soil Science,
    H-2100 Gödöllő, Páter K. u. 1. Hungary
    simon.barbara@uni-mate.hu

  • Muktar Mohammed, Haramaya University, College of Agriculture and Environmental Sciences, Ethiopia

    Muktar Mohammed, PhD
    associate professor
    Haramaya University, College of Agriculture and Environmental Sciences, Ethiopia

  • Lisanwork Negatu, Haramaya University, College of Agriculture and Environmental Sciences, Ethiopia

    Lisanwork Negatu, Phd
    associate professor
    Haramaya University, College of Agriculture and Environmental Sciences, Ethiopia

Hivatkozások

ADAMU, G. K. – DAWAKI, M. U. (2008): NPK level in Multiple Crop Land in a Smallholder Farm Land in Kano Closed Settled Zone. Biological and Environmental Sciences Journal for the Tropics, Bayero University Kano, 5, 88– 97. DOI: https://doi.org/10.4314%2Fejhd.v21i3.10051

ASADI, RAEISVANDI – RABIEI, B. – GHARDIRI, H. (2010): Effect of land use and topography on soil properties and agronomic productivity on calcareous soils of a semi-arid region, Iran. Land degradation and Development. DOI: https://doi.org/10.1002/ldr.1081.

AWETO, O.A. – OBE, O. – AYANNIYI, O.O. (1992): Effects of Shifting Cultivation and Continuous Cultivation of Cassava (Manihot esculenta) intercropped with maize (Zea mays) on a Forest Alfisol in South Western Nigeria. Journal of Agricultural science Cambridge, 118: 195–198. DOI: https://doi.org/10.1017/s0021859600068787

AWETO, O.A. (1981b): Total nitrogen status of soils under bush fallow in the forest zone of South Western Nigeria. J. Soil Science, 32: 639–642. DOI: https://doi.org/10.1086/309626

BRADSHAW, B., DOLAN, H. and SMIT, B., (2004): Farm-level adaptation to climatic variability and change: crop diversification in the Canadian prairies. Climatic Change, 67(1), 119–141. DOI: https://doi.org/10.1007/s10584-004-0710-z

BRADY, N. C. – WEIL, R. R. (2002): The Nature and Properties of Soils 13th edition. New Jersey: Prentice Hall. DOI: https://doi.org/10.6028/nist.ir.6876

BURKE, I.C. – YONKER, C.M. – PARTON, W.J. – COLE, C.V. – SCHIMEL, D.S. – FLACH, K. (1989): Texture, climate, and cultivation effects on soil organic matter content in US grassland soils. Soil science society of America journal, 53(3), 800–805. DOI: https://doi.org/10.2136/sssaj1989.03615995005300030029x

BYERLEE, D. – JANVRY, A. (2007): World Development Report 2008: Agriculture for Development. World Bank. Washington D.C. https://doi.org/10.1596/1020-797x-10_3_2

CHAPMAN, H. D. (1965): “Cation Exchange.” In Black, C.A. eds. Methods of Soil Analysis American Society of Agronomy Monograph, 9(2), 891–90. DOI: https://doi.org/10.2172/4559586

COOKE, G.W. (1982): Fertilizing for Maximum Yield. 3rd Edn., Granada Publishing Ltd., London. DOI: https://doi.org/10.2514/6.1982-1315

DALAL, R.C., (1982): Organic matter content in relation to the period of cultivation and crop yields in some subtropical soils. 12th International Congress. Soil Science., 6: 59. DOI: https://doi.org/10.1016/0044-8486(82)90035-7

FAO. (2014). The State of Food and Agriculture (2014): Innovation in family farming. DOI: https://doi.org/10.1787/c36273fb-is

FAO. (2001): The Role of Agriculture in the Development of LDCs and their Integration into the World Economy. Paper Prepared for the Third United Nations Conference on the Least Developed Countries. Rome, Food and Agriculture Organization of the United Nations. DOI: https://doi.org/10.1787/agr_outlook-2001-en

FAO. (2005): Impact of Climate Change, Pests and Diseases on Food Security and Poverty Reduction. Special event background document for the 31st Session of the Committee on World Food Security. Rome. 23-26 May 2005. DOI: https://doi.org/10.1787/agr_outlook-2005-sum-ar

FOLORONSHO, E. (1998): Evaluation of soil fertility status Under Irrigation in Jakara River Valley: A case study of Air-Port Road-Katsina Road, Kano Metropolis; Post Graduate Diploma in Land Resources Thesis; Geography department, Bayero University, Kano. DOI: https://doi.org/10.15385/yb.miracle.1998

GRAEUB, B. E. – CHAPPELL, M. J. – WITTMAN, H. – LEDERMANN, S. – KERR, R. B. – GEMMILL-HERREN, B. (2016): The state of family farms in the world. World Development, 87, 1–15. DOI: https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2015.05.012

HERRERO, M. – THORNTON, P. K. – POWER, B. – BOGARD, J. R. – REMANS, R. – FRITZ, S. – HAVLÍK, Petr (2017): Farming and the geography of nutrient production for human use: A transdisciplinary analysis. The Lancet Planetary Health, 1(1), e33–e42. DOI: https://doi.org/10.1016/S2542-5196(17)30007-4

HPRS (2011): Harari People Regional State, Programme of Plan on Adaption to Climate Change Technical and Financial Support: Environmental Protection Authority of the Federal Democratic Republic of Ethiopia.

IPCC. (2001): IPCC third assessment report climate change. 2001. impacts, adaptation and vulnerability. Published for the Intergovernmental Panel on Climate Change by UNEP/GRID Arendal, 1032pp. Retrieved from http://www.ipcc.ch/. DOI: https://doi.org/10.1109/ipcc.2001.971597

JONES, M. J. – WILD, A. (1975): Soils of the West African Savanna: The Maintenance and Improvement of their Fertility. Haependen Commonwealth Agricultural Bureau.Kwara State of Nigeria. Kwara State Diary, Government Press Ilorin .1993. DOI: https://doi.org/10.2307/25303270

KOWAL, J.M. – A.H. KASSAM (1978): Agricultural Ecology of Savanna. A Study of West Africa, Clarendon Press, Oxford, UK. DOI: https://doi.org/10.1002/macp.1978.021790314

KREBS, C.J. (1999): Ecological methodology. Benjamia /seris in the life science. Cummings, California. Kwara State of Nigeria. Kwara State Diary, Government Press Ilorin 1993. DOI: https://doi.org/10.1515/9783110802832

LAL, R. (2004): Soil carbon sequestration to mitigate climate change. Geoderma, 123(1), pp.1–22. https://doi.org/10.1016/b0-12-176480-x/00539-8

LEMENIH, M. – KARLTUN, E. – OLSSON, M. (2005): Assessing soil chemical and physical property responses to deforestation and subsequent cultivation in small holders farming system in Ethiopia. Agriculture, Ecosystems and Environment. P. 105: 1–2. https://doi.org/10.1016/j.agee.2005.02.015

MATOUS, P.Y. TODO. (2013): Agricultural Intensification and Ecosystem Properties. Journal of Science. p. 277: 504–509. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jtrangeo.2013.04.001

MAC DONALD, M. – SIMON, J. (2010): Climate, Food Security and Growth: Ethiopia's Complex Relationship with Livestock. Brighter Green. DOI: https://doi.org/10.2172/971515

MOGES, A. – HOLDEN, N. M. (2008): Soil fertility in relation to slope position and agricultural land use: A case study of Umbulo catchment in southern Ethiopia. Environmental Management, 42, 753–763. DOI: https://doi.org/10.1007/s00267-008-9157-8

NYE, P.H. – D.J. GREENLAND, 1998. The soil under shifting cultivation. Plant Soil, 21: 101–112.

RICCIARDI, V. – RAMAKUTTY, N. – MEHRABI, Z. – JARVIS, L. – CHOOKOLINGO, B. (2018): How much of the world’s food do smallholders produce? Global Food Security, 17, 64–72. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2018.05.002.

SHAH – LYONS – HUGHES. (2003): Determinants of farmers’ willingness to participate in soil conservation practices in the highlands of Bale: The case of Dinsho farming system area. DOI: https://doi.org/10.1136/bmj.327.7421.993-c

SHAH, BRAWN – COOKE, J. (2007): Regulating Meaning, Appropriating Nature: The Codification of California Organic Agriculture, Antipode, 30, 2: 135–154. https://doi.org/10.1126/science.318.5854.1221a

SINTAYEHU, M. (2006): Land Use Dynamics and its Impact on Selected Physicochemical Properties of Soils in YabelloWoreda of Borana Lowlands, Southern Ethiopia [M.S. thesis], Haromaya University, Haromaya, Ethiopia.

SMIT, B. – SKINNER, M.W. (2002): Adaptation options in agriculture to climate change: a typology. Mitigation and adaptation strategies for global change, 7(1), 85–114. DOI: https://doi.org/10.1023/a:1015862228270

UNEP. (2011): Towards a Green Economy Agriculture. advance copy online release. The World 2010 World Development Report. Development and Climate Change. UNEP: http://www.unep.org/greeneconomy/SuccessStories/Organicagric agriculture in Uganda/tabid/29866/. https://doi.org/10.29171/azu_acku_pamphlet_gb1359_a3_e695_2011

WOLDE, M., – VELDKAMP, E. (2005): Impacts of landuse changes on soil nutrients and erosion in Tigray, Ethiopia, Conference on International Agricultural Research for Development, Deutscher Tropentag 2005, Stuttgart-Hohenheim, October 11–13, 2005.

WOODRUFF, C.M. (1949): Estimating the nitrogen delivery of soil from the organic matter determination as reflected by sanborn field. Soil Sci., 14: 208. DOI: https://doi.org/10.1093/jee/42.2.249

Letöltések

Megjelent

2022-12-15

Hogyan kell idézni

A vegyes gazdálkodási gyakorlat szerepe az éghajlatváltozás mérséklésében Etiópiában (Sofi district, Harari regional state). (2022). Journal of Central European Green Innovation, 10(Suppl 3), 75-87. https://doi.org/10.33038/jcegi.3564